duminică, 18 aprilie 2010

Ce este şamanismul?

(extras dintr-un articol scris de Nicholas Wood, editorul revistei Sacred Hoop)


Dacă ai trăi o viaţă în care ar trebui să te bazezi pe pământ pentru ca acesta să te susţină mai degrabă decât pe magazinul local; dacă te-ai baza pe discernământul tău mai degrabă decât pe tehnologie, atunci ai vedea lumea dintr-o perspectivă mult diferită faţă de aceea din care o priveşti acum.
Probabil că ai fi crescut învăţând despre faptul că Pământul este viu şi are un spirit, nu este o „chestie moartă” care trebuie exploatată pentru câştigul oamenilor. Probabil că ţi s-ar fi spus că vremea are un spirit, copacii au spirite, uliul, piatra, muntele şi întreg Pământul şi fiinţele de pe Pământ au spirite.
Şi probabil că ţi s-ar fi spus că, pentru a trăi ca şi fiinţă umană în mijlocul acestor lucruri vii, ar trebui să acţionezi având respect şi consideraţie în toate acţiunile pe care le întreprinzi. Ţi s-ar fi spus că viaţa unui animal ucis la vânătoare este sacră şi ţi-a fost dată ca şi dar preţios, nu ca un bun care este luat pur şi simplu fără pic de consideraţie faţă de el.
Pentru a te ajuta să prevezi lucrurile neaşteptate şi pentru a te ajuta să menţii o „relaţie corectă” cu acest sistem viu, complex în care trăieşti, i-ai căuta pe acei oameni care au o cunoaştere deosebită. I-ai căuta pe aceia care urmează vechile căi care le-au fost transmise, căile pe care poporul tău le foloseşte pentru a comunica cu spiritele tuturor acelor lucruri cu care îţi împarţi această viaţă. Ai căuta Şamanul.
Cuvântul şaman este de origine siberiană şi provine de la tribul Tungus, unde el înseamnă „o persoană entuziasmată sau agitată”. Această persoană entuziasmată este un vindecător sau un magician, iar cuvântul a devenit, în aceste vremuri ale conceptelor globale, un cuvânt care descrie o persoană din aproape orice cultură ce deţine o cunoaştere specială pentru vindecare şi o vastă înţelegere în ceea ce priveşte modul în care funcţionează lumea spiritelor.
Un şaman este, dacă vreţi, un „tehnician al sacrului”. O persoană care înţelege că totul este viu şi care este instruită pentru a lucra cu această cunoaştere pentru a-i ajuta pe oameni.

ANIMISM ŞI ŞAMANISM

Şamanismul este un sistem spiritual în care practicanţii experimentaţi (şamanii) călătoresc cu spiritul în timpul transei în afara trupurilor lor, în alte lumi (lumi spirituale din realitatea non-ordinară) pentru a câştiga cunoaştere şi pentru a realiza vindecarea în numele semenilor lor.
Această formă de călătorie a spiritului este efectuată în diferite moduri de către numeroase culturi din întreaga lume, cel mai notabil fiind acela al nativilor din Siberia, de unde îşi are originea cuvântul. Un şaman este o persoană instruită anume pentru a-i ajuta pe semenii săi cu munca de vindecare, divinaţie şi în general în lucrul cu spiritele.
În mişcarea New Age, unii oameni se autodenumesc „şamani”. Majoritatea celor care practică în acest mod nu sunt şamani în adevăratul sens al cuvântului, astfel cuvântul devenind oarecum diluat în semnificaţia sa.
Oricum ar fi – despre aceia care acţionează sau efectuează ceremonii în timpul unor stări de transă se poate spune că „şamanizează”. A învăţa „şamanizatul” este posibil pentru majoritatea oamenilor – însă învăţarea acestor abilităţi nu vă vor face şamani. A fi şaman este o chemare specială care cere o dedicare extremă şi presupune adeseori mari încercări.
Spiritualitatea de tip animist înseamnă înţelegerea faptului că totul este viu şi are spirit. Aceasta este baza şamanismului. Animiştii vor aduce ofrande spiritelor şi vor lucra cu acestea, ei îşi vor crea altare şi obiecte magice, putând avea o cosmologie foarte elaborată – însă în afara cazului în care ei întreprind adevărate călătorii ale spiritului în stări de transă, folosind o metodă sau alta, ei nu sunt într-adevăr practicanţi şamanici.
În lumea New Age a seminarilor şi cursurilor, multe dintre lucrurile care se predau cu titlul de „şamanism” fac de fapt parte din animism. Aceasta înseamnă că definiţia uzuală a cuvântului şamanism se preschimbă încetul cu încetul într-una cu un sens mai lărgit. Această definiţie new age ar putea fi, urmând acest raţionament, „spiritualitatea animistă bazată pe practicile pământului”. De exemplu multe dintre acele lucruri care sunt predate ca fiind tradiţii nativ americane, ca de exemplu învăţăturile „Roţii Medicinii”, nu sunt şamanice în adevăratul sens al cuvântului.
Animismul este o practică spirituală foarte relevantă epocii în care trăim, deoarece ne învaţă respectul faţă de lume, căci toate părţile ei sunt vii în profunzime şi sunt înrudite cu noi. Este de asemenea esenţial să dezvoltăm o simţire animistă faţă de lume înainte să obţinem orice experienţă cu adevărat şamanică, căci animismul este baza şamanismului.

DE CE SĂ DEVENIM PRACTICANŢI ANIMIŞTI SAU ŞAMANICI.
Prin dezvoltarea unei „imagini asupra lumii” de tip animist sau şamanic, putem obţine o legătură mult mai adâncă cu lumea şi putem să recunoaştem minunea numită viaţă. Este primul pas pentru a păşi pe calea şamanică, deoarece fără a dezvolta propriul nostru eu animist, nu ne vom putea confrunta cu realitatea şamanului.
Aceste vechi căi, care nu s-au pierdut şi care au făcut odată parte din ceea ce a devenit cultura vestică, ne pot învăţa multe despre lumea în care trăim şi ne pot ajuta să înnodăm o legătură mai bogată cu toate părţile ei văzute şi nevăzute.

Nicholas Wood 2000
traducere Ioana-Maria Iliuţ

Niciun comentariu: